Planer på en nionde kärnkraftstad
Sovjets planer på att bygga sin nionde ”атомоград” (atomograd) ”kärnkraftsstad” blir under sena 1960-talet i princip klara. Kärnkraftstaden ska ge hus till de tiotusentals kärnkrafts arbetare som skulle jobba i de kommande kärnkraftverken. Staden är tänkt att bli en ”modellstad” stad för hela Sovjetunionen. Det fanns direkta planer på sex reaktorer, men rykten säger att det planerades att byggas minst 12 stycken.
Staden och kraftverken planerades att byggas endast 25km från Ukrainas huvudstad Kiev men på grund av påtryckningar från flertalet myndigheter och institutioner flyttades planerna på staden till ett område i norra Kiev på gränsen till Vitryssland. Staden byggs vid floden Pripjat som ligger drygt 110 kilometer från Kiev och endast 15 kilometer från staden Tjernobyl som då hade runt 14 000 invånare.
1977
Reaktor 1 står klar
Den första reaktorn av modell RMBK står klar och får sitt namn ”Tjernobyl Reaktor 1” efter den närliggande staden. Denna reaktor är den första versionen av RMBK-modellen.
1979
Reaktor 2 står klar
I januari slås strömmen på i Reaktor 2 och i april har den tillsammans med Reaktor 1 producerat 10 miljarder kilowatt-timmar sedan starten 1977.
1981
Reaktor 3 står klar
Reaktor 3 av modell RMBK version 2 står klar och byggnationen av Reaktor 5 och 6 påbörjas.
9 September 1982
Partiell härdsmälta i Reaktor 1
Ett test går fel och delar av reaktorn går sönder vilket leder till att radioaktiv vattenånga släpps ut genom reaktorns kylartorn. Det regniga vädret förhindrade större spridning av radioaktiva partiklar. Händelsen tystas ned och blir inte känd för omvärlden förrän långt senare då hemliga KGB-dokument offentliggörs.
50.000 invånare i Pripjat
Det bor nu närmare 50.000 invånare i staden. Över 13 000 lägenheter finns och stadens nöjespark
är planerad att invigas i början av maj samma år.
Olyckan
25 April 1986
01:00
Ett test ska utföras i Reaktor 4 nästa dygn. Testet är designat för att kontrollera om kylarpumparna klarar av att pumpa vatten in i reaktorn även under ett strömavbrott, innan nöddieselgeneratorerna till pumparna har hunnit sätta igång. Under ett strömavbrott är det viktigt att pumparna klarar av att pumpa in kylvatten i reaktorn så att den inte överhettas. Testet ska utföras då reaktorn utnyttjas mellan 20-30% av den fulla kapaciteten och därför börjar man nu begränsa den.
13:00
Kapaciteten ligger nu på 50% av max och en av två turbiner stängs av. Under dagtid utnyttjas mer elektricitet i samhället vilket gör att man väntar med att fortsätta sänkningen till nattetid.
26 April 1986
26 April 1986
Testet och katastrofen
00:28
Tillstånd erhålls för att sänka ner 2300 kontrollstavar i reaktorn för att sänka kapaciteten tillräckligt inför testet. Men en felprogrammering i datasystemen gör att alldeles för många kontrollstavar sänks ner och gör att reaktorn är nära total avstängning.
00:32
För att höja effekten igen drar man upp kontrollstavarna ur reaktorn. Kapaciteten ökar under en halvtimme men endast till 7% vilket gör att de fortsätter upptagningen av kontrollstavarna.
01:15
För att inte reaktorn skall stänga av sig själv på grund av den låga aktiviteten, avaktiverar man ett antal säkerhetssystem och ännu fler kontrollstavar tas upp.
01:23
När kapaciteten kommer upp i 12% påbörjar man till slut testet. Som en del i testet minskade man kylvattentillförseln till reaktorn. Värmen ökar och ånga utvecklas okontrollerbart. Endast ett par sekunder senare inser man misstaget och slår på säkerhetssystemen vilket sänker ner kontrollstavarna.
01:24
På grund av ett konstruktionsfel gör tillförseln av kontrollstavarna att krafterna i reaktorn ökar över hundra gånger på endast fyra sekunder. Vattnet som ska kyla reaktorn förångas av den överhettade reaktorn och till slut smälter reaktorkärnan. Det sker ett par mindre explosioner som följs av en gigantisk smäll. Det 1000 ton tunga stål och cementtaket sprängs och kastar uran och grafit hundratals meter bort från reaktorn. Från det öppna reaktortaket strömmar nu högradioaktiv strålning flera tusen meter upp i luften.
Läs mer: Vad Gick Fel?
Journalisten Igor Kostin flyger över olycksplatsen men värmen är hög och efter endast några minuter slutar kameran att fungera.
Fotot används med tillstånd från
SSE ChNPP
01:28
De första 14 brandmännen anländer.
02:00
Fler brandmän inkallas från Pripjat och den största branden på reaktorbyggnaden släcks.
05:00
Största delen av bränderna utanför reaktorn är släckta. Dock brinner fortfarande grafiten inne i reaktorn vilket orsakar problem eftersom grafit är väldigt svårsläckt. Under natten har två brandmän dött på grund av bränderna och strålningen.
06:00
Grafiten runt reaktorbränslet smälter uranet i kärnan som i sin tur börjar sprida radioaktiv strålning 100 gånger starkare än bomberna vid Hiroshima och Nagasaki.
Fin morgon i staden Pripjat
07:00
Invånarna i Pripjat tre kilometer från reaktorn börjar vakna upp på söndagsmorgonen. Det ligger ett högtryck över Ukraina och många kommer vara utomhus och njuta av den varma vårdagen. Få vet vad som har hänt och stora mängder radioaktiviteten släpps ut de kommande 10 dagarna. Det går rykten om en brand i en av reaktorerna, men myndigheterna har inte gått ut med någon officiell information än.
Radioaktiviteten sprids
Den mesta radioaktiviteten släpps ut de kommande 10 dagarna. De nord/nordvästliga vindarna dominerar under perioden och sprider radioaktivt stoft mot Baltikum och Skandinavien.
14:00
Rykten om en olycka börjar spridas och skyddsmaskerade soldater börjar patrullera Pripjats gator. Mätningar tas och strålningsnivåerna är skrämmande höga, över 15 000 gånger högre än normalt. Senare under kvällen uppgår mätningar på huvudgatan till 835 000 μSv/h (microsievert i timmen). Normal bakgrundsstrålning i Sverige är som högst 0,30 μSv/h.
Sovjets president Gorbatjov har knapphändig information om olyckan. Han vet ingenting om explosionen eller spridningen av radioaktivt damm i omgivningen.
21:00
I Pripjat uppmanas alla att hålla fönster och dörrar stängda och jod-tabletter delas ut. I Jodtabletter finns icke-radioaktiv kaliumjodid som mättar sköldkörteln med jod. Det gör att sköldkörteln inte längre kan ta emot den radioaktiva joden, som istället försvinner ur kroppen med urinen.
14:00 27 April 1986
Evakueringen
Evakueringen börjar klockan två på eftermiddagen den 27 April, mer än ett och ett halvt dygn efter olyckan. Vid den här tidpunkten har många redan utsatts för stora stråldoser. För att evakueringen ska gå snabbt och smidigt, blir alla tillsagda att bara ta med det viktigaste. De ska bara vara borta några dagar enligt regeringen. På grund av detta lämnas de flesta av invånarnas ägodelar kvar i deras hem och finns där än idag.
43 000
evakueras på 3.30h
1000
bussar används i evakueringen
3000°C
varm är branden i reaktorn.
835 000 μSv/h
är stråldosen på Pripjats gator.
28 April 1986
Nyheten når Sverige
Sydöstliga vindar har under natten spridit det radioaktiva dammet till Skandinavien och Baltikum. På kärnkraftverket i Forsmark upptäcker man förhöjd strålning och misstänker en härdsmälta. Det tar flera timmar innan man får veta att det radioaktiva dammet kommer från Sovjet. Forsmark hamnar i världens rampljus då de är de första utanför Sovjet med att upptäcka olyckan.
Rapport från 28 April 1986. Fortfarande är mycket lite information känd men man har precis mottagit information från Sovjet.
14:00
Soldater börjar kasta ner sand och borsyra i reaktorn med hopp om att neutralisera strålningen och kväva branden. Strålningen är dock fortfaranade uppe i över 417 sievert ovanför reaktorn, det vill säga flera gånger över dödlig dos. Många soldater börjar kräkas och visar tydliga symptom på strålsjuka.