Strålning är helt naturligt och finns överallt runt omkring oss. Den kan komma från rymden, solen, och från radioaktiva ämnen i marken. Man delar in strålning i två kategorier; partikelstrålning och elektromagnetisk strålning.
Partikelstrålning
Partikelstrålning är strålning bestående av partiklar. Partiklarna kan vara i form av atomer eller delar av atomer, till exempel protoner. Partikelstrålning är så energirik att den kan rycka loss elektroner från de atomer den träffas och då förvandla dem till positivt laddade partiklar, så kallade Joner. Därav är partikelstrålning en typ av joniserande strålning. Partikelstrålning kan förändra materials uppbyggnad vilket kan innebära bestående förändringar eller skador hos det som bestrålats, till exempel hos arvsmassan i kroppens celler.
Elektromagnetisk strålning
Elektromagnetisk strålning är, precis som ljus och radiovågor; elektromagnetiska vågor som fortplantar sig igenom luften. Denna typ av strålning kan komma från solen (till exempel UV-strålning), eller mikrovågsugnen. Elektromagnetisk strålning är generellt sett inte lika farlig som partikelstrålning och brukar därmed vara icke-joniserande strålning. Men det finns undantag, vissa typer av elektromagnetisk strålning är joniserande och kan vara ännu farligare än partikelstrålning.
Radioaktivitet
Radioaktivitet kallas den process då instabila atomkärnor spontant sönderfaller och avger joniserad strålning. Om en person blir utsatt för höga doser av joniserad strålning kan kroppens celler skadas eller till och med dö. Hur stor skadan blir beror på vilken typ av strålning och hur länge personen utsätts för den. De vanligaste typerna av joniserande strålning; Alfa-, Beta- och gammastrålning.