Pedagogisk Koppling
Under tredje året på Viktor Rydbergs Gymnasium ska man lägga ner lika mycket tid som en 100-poängs kurs på ett ämne som intresserar en själv, det så kallade 100-poängs projektet. Vi ville göra en hemsida som på ett kreativt och lättillgängligt sätt informerar om Tjernobylkatastrofen och vår resa dit. Webbplatsen uppfyller läromålen på det sätt att vi lyckas förmedla vårt budskap och projekt med en färdig produkt (hemsidan) för en specifik målgrupp.
I projektet ingår kriterier som att vi självständigt ska lägga upp planeringen och arbeta med vår idé. Vi har uppfyllt dessa kriterier genom att vi självständigt har planerat vår resa, samlat information, gjort intervjuer, undersökningar och byggt upp hemsidan helt själva. Kort sagt självständigt arbete från idé till slutprodukt. Vi har under projektets tid fört projektbloggar där vi vetenskapligt förklarat för handledaren hur och varför vi gjort det vi gjort. Vid enstaka tillfällen har vi fått feedback på bloggarna och tips på hur vi kan få ett klarare budskap. Enligt kriterierna ska man även visa prov på initiativförmåga. Valet att göra en webbplats baseras på att vi kan nå en större målgrupp och göra det tillgängligt för alla, helt gratis, jämfört med en tryckt bok. Med webbplatsen har vi haft fria händer och därför själva styrt hur vi vill förmedla vårt budskap. Vi har gjort många val och skapat en design och innehåll utifrån egna erfarenheter och efter efterforskningar.
Upphovsrätt
Alla bilder som inte har en källa utskriven är våra egna bilder och därför är vi fria att använda dessa hur vi vill. Eftersom vi vet att många skulle kunna använda våra foton och eftersom vi tycker att Tjernobylkatastrofen är ett viktigt ämne som förtjänar mer uppmärksamhet, så har vi valt att licensiera alla våra foton enligt
Creative Commons (CC BY-NC-SA 3.0). Det betyder att du får använda våra foton i dina egna projekt om du hänvisar till den här hemsidan, så länge bilderna inte används kommersiellt.
För att kunna ge en så bred bild som möjligt av katastrofen har vi i vissa fall, på tidslinjen, använt gamla arkivbilder och videor. Videorna kommer från SVT Play eller YouTube. Dessa får användas fritt så länge man använder deras spelare och därmed tydligt visar vart materialet kommer ifrån.
Arkivbilder vi använt är antingen sådana som är fria, gäller bilden på Otto Hahn (upphovsrätten har gått ut) och på helikoptern på tidslinjen. Eller så kommer de från antingen
pripyat.com eller
chnpp.gov.ua.
Pripyat.com är en hemsida för de som är intresserade av katastrofen och
chnpp.gov.ua är organisationen som leder nedrustningen av kärnkraftverket. Vi har varit i kontakt med båda två och har tillstånd att använda de bilder vi använder. Vid dessa bilder står också källa angivet.
Typsnittet på hemsidan heter Bebas Neue och får användas fritt både för personligt bruk och på hemsidor. Licens kan läsas
här.
Sammanfattningsvis är vi alltid noga med att fråga om lov om det är något vi använder och i så stor utsträckning som möjligt använda vårt eget material.