Idén

Tanken om en resa till Tjernobyl och Pripjat kom till en början från Mattias. Han spred idén vidare till Marcus och Patrik som snabbt nappade. Desto mer vi läste på, desto mer växte intresset. Europas största spökstad, byggd för 50.000 invånare och totalt övergiven. Vi tyckte onekligen att det verkade spännande. Intresset växte och utvecklas till ett skolprojekt.

Efterforskningar

Redan sommaren 2010 började vi med efterforskningar och planerandet av resan. Att resa dit är enklare än vad man kan tro. Via wikitravel letade vi upp ett par guidefirmor och beslutade oss för den enda firman som anordnade tvådagars turer med övernattning i den lilla staden Tjernobyl. De hjälpte med transport mellan Kiev och olyckszonen och allt krångligt pappersarbete som krävdes. Man kan självklart anordna resan själv men byråkratin gör det svårt.

Strålningen

Idag ligger strålningen på en relativt låg nivå i området runt kraftverket jämfört med 1986, dock är den fortfarande mycket högre än den borde vara. Strålningen innanför zonen är väldigt lokal vilket gör att vissa ställen är extremt radioaktiva medan andra inte har mycket mer strålning än i Stockholm. Bakgrundsstrålningen i Sverige ligger på ca 0,15 μSv/h och värdarna som vi utsattes för varierade mellan 0,20 μSv/h och 37 μSv/h. Det högsta värdet uppmättes i röda skogen, ett område strax bredvid reaktorerna. Detta bör jämföras med en njurröntgen, där patienten får en ungefärlig dos på 7000 μSv. Vistas man bara där kortare stunder utsätts man inte för överdrivet höga stråldoser.

Avfärd

Den 17 september 2010 startade vår resa till Tjernobyl. Från Arlanda flög vi till Kiev med en mellanlandning i Budapest. Vi valde att spendera en dag i Kiev innan resan fortsatte till Tjernobyl. Tidigt morgon därpå åkte vi in till centralstationen i Kiev och där träffade vi vår guide och resten av gruppen vi skulle åka med. Resan till Tjernobyl är drygt 10 mil lång och det tog vår minibuss nästan två timmar. Helt plötsligt var vi framme vid en vägspärr. Där var vi tvungna att visa upp pass och tillstånd och bilen kontrollerades noga innan vi kunde åka vidare. Vägarna var breda och vi åkte ungefär en mil rakt in i skogen. Stämningen i bilen var lite mer spänd nu än tidigare, trots att strålningen inte stigit nämnvärt enligt en av slovakernas dosimeter.

Den förbjudna zonen

Efter en stund kom vi in i staden Tjernobyl där alla de 3000 arbetande och myndigheten för Chernobyl bor. Utmed den breda huvudgatan låg längor av lägenhetshus i grå betong och de få personer man såg gick alla i uniform och rökte cigarett. Vi fick lämna våra tillhörigheter i rummet på Chernobyl Intern Informs lilla ”hotell” innan vi fick en noggrann genomgång av alla regler. Sedan begav vi oss ut på vår första dag av två. Vi började förmiddagen med att besöka några byar mellan Tjernobyl och Pripjat. I en av byarna fick vi äran att träffa Ganna som bodde permanent på hennes gård i zonen. Det blev en väldigt känslosam träff och hennes historier gjorde ingen oberörd. Efter Ganna och en lunch fortsatte turen och allt eftersom dagen gick kom vi närmare reaktorerna och tillslut stod vi endast 200 meter ifrån Reaktor 4 och sarkofagen. Det kändes underligt. Här stod vi nu, bara några hundra meter från den plats där tidernas värsta kärnkraftsolycka skett. Strålningen var förvånansvärt låg och guiden förklarade att de sanerar detta område kontinuerlig så att de som arbetar med byggandet av den nya sarkofagen inte utsätts för onödigt höga stråldoser. På väg därifrån fick vi även se reaktorerna 1, 2, 3 och de ej färdigbyggda reaktorerna 5 och 6 samt dess kylartorn. Det märktes att det fortfarande var strikta regler, inga kameror fick riktas mot varken reaktor 1,2 eller 3.

Dag två

Den andra dagen ägnades helt åt spökstaden Pripjat. Det var minst sagt ett mäktig upplevelse att ströva runt bland övergivna gator och se hur naturen verkligen tagit över staden. Vi besökte bland annat stadens sjukhus, vilket var en riktigt spännande upplevelse. Det kändes som att gå i en skräckfilm. Alla rum var plundrade och saker låg överallt. Några andra höjdpunkter från dagen var nöjesfältet, stadshotellet, badhuset och att klättra upp på ett av höghusen i Pripjat.

Om du vill resa dit

Vi kan starkt rekommendera en resa till Tjernobyl och Pripjat. Det är verkligen ett spännande och annorlunda resmål utan dess like. Ska du åka dit rekommenderar vi att du tar kontakt med en guide som hjälper dig med allt pappersarbete och byråkrati. Chernobylwel.com som vi anlitade var personliga och mycket hjälpsamma. Om ni ska dit så är en tvådagars tur nästan minimum. Det finns så otroligt mycket att se och många olika ställen att besöka. Inget är det andra likt. Ställen du bör se; Reaktor 4, kylartornen, hotellet, hamnen, nöjesparken, simhallen samt sjukhuset.