Dušan har under nästan hela sitt liv arbetat på ett kärnkraftverk i Slovakien. Han var nyanställd när Tjernobylolyckan hände men idag känner han kärnkraftsindustrin väl. När vi möter honom gör han sitt första besök i den förbjudna zonen. Nyfikenheten drog honom hit men han är inte bara här för att få något häftigt att berätta när han kommer hem. Istället vill Dušan få ett nytt perspektiv av kärnkraften som han arbetat med i mer än 25 år.

Tjernobyl var ett undantag

Dušan tror på kärnkraft och som ansvarig för isoleringen av reaktorn på kärnkraftverket hemma i Slovakien, vet han vad han pratar om. Självklart finns det risker, säger han, men Tjernobyl var ett undantagsfall. Allvarliga konstruktionsfel och extrema handhavandefel bär det största ansvaret för olyckan i Tjernobyl och kärnkraftsindustrin har utvecklats mycket sedan dess. På sätt och vis var Tjernobyl en ögonöppnare som har tvingat säkerhetsrutinerna att bli ännu bättre.

Dagen för olyckan

Dušan berättar om dagen för olyckan, den 26 April 1986. På morgonen började strålningsdetektorerna utanför kraftverket att ge utslag. Visaren stod på rött vilket indikerade höga nivåer av strålning. Stämmningen blir snabbt kaosartad bland personalen. Dušan kommer ihåg att ingen förstod vad som gått fel. Alla system och rutiner kontrollerades. Det var inget fel på reaktorn och förvaringen av kärnbränsle var säker. Efter en liten stund kontrollerar man strålningsnivåerna i reaktorrummet. Till allas stora förvåning var strålningen lägre i reaktorrummet än utanför, precis som i Forsmark. Det var inte logiskt, reaktorn borde varit källan till ett utsläpp. Den enda logiska förklaringen var att källan till strålningen inte var deras reaktor utan någon annans. Det tog yttligare några dagar innan Sovjet gick ut med informationen och Dušan fick vet vad som faktiskt hade hänt.

Säkerheten Först

Säkerheten har alltid kommit först, säger Dušan bestämt. Men till följd av olyckan blev säkerhetsrutinerna ännu striktare. På kraftverket är alla utbildade till experter inom sitt område. Dušan arbetar till exempel med isolering och skulle inte kunna arbeta på särkilt många andra positioner. Förutom den krävande utbildningen måste all personal undergå kunskapstester samt medicinska tester kontinuerligt för att säkerställa deras kompetens och lämplighet. Även Dušan som arbetat i över 25 år måste gång på gång bevisa sin kunskap. Men det finns fler skillnader på dagens kärnkraftverk. Säkerhetssystemen som kopplades av i Tjernobyls kraftverk och därmed överhettade reaktorn är numera helt automatiska. Personalen har ingen möjlighet att stänga av dem idag, säger Dušan.

Att utnyttja atomenergi är inte som att leka med eld

Efter besöket i den förbjudna zonen har Dušan sett mycket förödelse till följd av människors vårdslöshet. Men hans syn på kärnkraft har inte förändrats. Kärnkraft är säkert och han understrycker att han inte skulle vilja ha något annat jobb än sitt eget. Atomenergi, säger Dušan, är inte som att leka med eld. Även om det är intrycket man får när man går på de tomma gatorna i Pripjat.